Muslimska kvinnors olika religiositet

Rätt många svenskar bär olika religiösa symboler, allt från det kristna korset till Tors hammare. Själv har jag garderat mig, därför bär jag både korset och hammaren. Korset fick jag för tusen år sedan av en kvinnlig polis i Rättvik som var förälskad i mig och hammaren var det enda väsentliga som min ömma moder finansierade innan hon blev hemtagen. Ingen normal svensk ifrågasätter korset eller hammaren eftersom båda gemensamt representerar min bakgrund i vått och torrt. Vargkorset skulle jag däremot aldrig hänga i en silverkedja runt halsen, eftersom det i min värld representerar, om inte ondskan, så i vart fall inte långt ifrån. I min värld är det bara okunniga pojkar och stöddiga Mc-gubbar med flätat skägg som bär vargkorset.

På samma sätt förhåller det sig med muslimska kvinnor. En del bär Burka (höger bild) medan andra bär Hijab (vänster bild). På samma sätt som det kristna korset och vargkorset representerar olika ställningstaganden och förhållningssätt till det existentiella i tillvaron är också Burka och Hijab olika som äpplen och päron. Burka kan inte bäras hur som helst, i vart fall inte vid ett bankbesök före klockan tre. Egentligen borde den förbjudas på allmän plats. Hijab bör dock kunna bäras i de allra flesta miljöer, främst därför att den är särskilt kvinnlig och påminner alla män i min ålder om vår ungdoms snyggaste brudar, nämligen Audrey Hepburn och Brigitte Bardot.

Annonser

2 responses to this post.

  1. RESERVATION BETRÄFFANDE EGENDOMLIG KLÄDEDRÄKT

    Burkan kan inte bäras vid ett bankbesök, före klockan 15:00

    Svara

  2. PUBLICERAD I SVT.SE DEN 18 SEPTEMBER 2013
    DNA spåren efter den uppmärksammade misshandeln på en kvinna med hijab i Farsta för en knapp månaden sen tillhörde den misshandlade kvinnan och inte gärningsmannen som polisen hoppats på.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s