En syn på hemlösa som förskräcker

Birgitta von Nandelstadh

Det finns politiskt stolpskott i alla partier. Frågan är dock om inte dessa är allra mest frekventerade i Miljöpartiet eftersom Miljöpartiet tycks ha för vana att låta vilka idioter som helst bli politiska förebilder i och för Miljöpartiet.

Det finns ingenting som säger att man måste dricka sprit och röka oupphörligt från tidigt på morgonen till sena natten” skriver Birgitta von Nandelstadh, miljöpartist i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, i ett brev till Rolf Nilsson, ordförande i Föreningen Stockholms hemlösa. Detta efter att Nilsson brevledes klagat på Skarpnäcks stadsdelsnämndens sätt att hantera bostadsfrågan. I ett svar skriver von Nandelstadh bland annat: ”Det är ytterst få hemlösa som klarar ett eget boende i de gamla och extremt lyhörda kommunala bostadsbolagens lägenheter. En hänsynslös missbrukare kan nämligen förstöra livet för alla övriga hyresgäster och deras barn”.

Rolf Nilsson är upprörd över tonen i brevet och frågar sig om von Nandelstadhs åsikter är representativa för stadsdelsnämnden. När någon kommer med kritik tystas den ner av beslutsfattare som av någon anledning tycks ha väldigt starka drivkrafter att behålla den ordning som råder. Nilsson pekar på att det är svårt för hemlösa att inte förlora sin värdighet när de tvingas tigga och be hos socialtjänsten. Det outtalade ultimatum som lyder: ”Följ våra regler eller var utan” är inte värdigt en demokrati.

Birgitta von Nandelstadh är trött på att hemlösa lägger ansvaret på andra. ”Det är inte alltid andras fel att det gåt åt helvete. En vuxen människa har själv ett ansvar för hur man lever sitt enda liv! Om man har barn måste relationen till barnet gå före till exempel kompisar. Det finns ingenting som säger att man måste dricka sprit och röka från tidigt på morgonen till sena natten varje dag året runt. Detta är någonting man själv väljer att göra istället för att gå till ett arbete och ha en familj.
Annonser

13 responses to this post.

 1. Det finns ingenting som säger att man måste spy galla över de mindre lyckligt lottade i tillvaron heller, ”von” Nandelstadh. Framför allt när man inte egentligen själv är så lyckligt lottad som man tror sig vara eller vill framstå.
  Jag är själv miljöpartist men icke förty är denna inställning helt vriden och världsfrånvänd.

 2. Jo det är helt sant. Man projicerar sina egna problem och misslyckanden på en tredje part. Smidigt sätt att i sin egen lilla värld klandra andra för sina egna problem. Mindre smidigt i verkliga världen, då man riskerar att bli till åtlöje. Mission accomplished. ;-)

 3. Posted by Gunnar Månsson on 19 oktober, 2011 at 17:36

  Oerhört pinsamt att som Miljöpartist läsa konversationen mellan R.Nilsson och Birgitta von Nandelstadh. Upplever nog att Birgitta von Nandelstadh hamnat lite fel med tanke på det hon uttrycker ang.mycket utsatta människor. Hon representerar definitivt inte de värderingar Miljöpartiet har.i sitt partiprogram och måste betraktas som ett stolpskott. Att det nu är överrepresenterat med just dyl. stolpskott i Miljöpartiet vill jag inte tro, men hoppas innerligt att det finns reserver att sätta in i just detta fall.

 4. Posted by Peter on 29 januari, 2012 at 13:17

  Kanske har färgen blivit fel på hennes partibeteckning. Alla människor är olika lika så förutsättningarna att leva också, men alla människor på denna ibland ruttna jord har rätt till eget boende.

  • Det gäller att inte släppa taget i de frågor som man anser vara viktigast för en själv. Eftersom vi i stor sett har samma frågor upprepar jag mig …
   LYCKA TILL

 5. Posted by King-Pin on 7 maj, 2012 at 04:25

  Nu är jag inte psykiater och ska därmed inte diagnosticera andras eventuella sjukdomsstatus, men det är ju inte ett obefogat antagande att obehandlade störningar i det narcissisitiska spektrat förefaller vara överrepresenterat hos ”von” N med familj.
  Arma satar som inte får hjälp på Karsudden eller Säter!

  • Fenomenet kallas projektion
   Projektion, en term som används inom psykologin för att beskriva hur en person som inte vill eller kan kännas vid sina egna svagheter tillskriver andra personer dessa egenskaper för att försvara sin självbild.

   Enligt Freud är detta en psykologisk försvarsmekanism, som verkar för att förmildra ens egna oönskade tankar, värden, etc.

   Personen (A) vill bli ”rentvådd”, varför denne projicerar sin svaghet på en annan person (B), i till exempel sociala sammanhang för att få bekräftelsen av andra att svagheten ej längre kan associeras med en själv och på så sätt rentvår sig själv (A).

   Projicering och Projiceringar: Klicka Här

   Fantasi och verklighet: Klicka Här

   • Posted by King-Pin on 7 maj, 2012 at 09:03

    Projektionsfenomenet är välkänt, min tanke är mest att narcissisten är kapabel till oproportionerligt våld i retur!
    Trampa på någon tån – han bryter ditt ben osv.
    En kränkt eller hotad narcissist skulle mycket väl kunna skjuta hål i både dörr och eventuell boende utan minsta ånger! Det rättfärdigas och rationaliseras med lätthet till en fullt normal reaktion hos honom.

   • Om nu Nandelstadss yngste son har en narcissistisk p-störning och dessutom en släng av Aspergers syndrom, förstår man att hennes försvarsmekanismer triggas igång när grannarnas bildäck nattetid punkterades efter en grannkonflikt och att tidningen Söderorts bilar saboterades efter samma mönster (dock med den skillnaden att MiS erhöll kvitto i form av en tidning av ”rätt” edition :)

   • Posted by King-Pin on 7 maj, 2012 at 09:57

    Med hänsyn taget till beteende ser jag inte det helt osannolikt att ”von” N:s ”stackars missförstådda sate” till son skulle vara hjälpt av en längre tids behandling jml Lag (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning vid någon av Rättsmedicinalverkets sex kliniker.
    Om inte för egen del så definitivt ur ett allmänpreventivt inkapaciteringshänseende.

   • Instämmer helt och fullt med föregående skribent med anledning av vad som hände den 13 mars 2003 på Mac Donalds på Folkungagatan

    Julius skriker upprepade gånger: ”Jag skall strypa er, jag skall göra allt för att få tag i er! Läs vidare i: Dom och förhör

    Notera att den här grejen på Folkungagatan inträffade dryt 2 månader innan skottlossningen utfördes i Bagarmossen. Det var med andra ord full rulle hela tiden under detta nådens år, anno domino 2003!

   • Posted by King-Pin on 7 maj, 2012 at 11:12

    Det är ju för att citera den kände psykiatern Dr Johan Liljenberg ”en uppenbart sjuk människas handlingar” som beskrivs. Sjukdom kan i viss mån vara en förklaring till vissa saker, men det ska och får inte vara ett ”carte blanche” till vansinnesdåd utan någon form av ansvar.
    En människa som uttrycker ”Jag skall strypa er, jag skall göra allt för att få tag i er!” och dessutom bevisligen saknar normala spärrar borde vara inlåst med bottappad nyckel med hänsyn till allmänprevention och S.B.F.

Kommentarer inaktiverade.