Peter Pluntky reste till obygden

Pluntky med det urgamla Deutsches Reichs Patent 194 527 :-)
Han kom sent och hade kört från Stockholm efter att ha haft en föreläsning på Nordiska museet. När vi hade telefonkontakt för ett par dagar sedan berättade han stolt att han köpt en GPS. Trots det körde han fel på slutet och fick ringa efter hjälp. Det är väl så att Pluntky är kolossalt kunnig på alla typer av leksaker, tekniska antikviteter och angränsande föremål. Men de digitala verkar inte vara han allra starkaste sida. Han kom som en virvelvind och var hungrig som en varg. Som tur var för den eminente herren, har jag en hustru som hade en misstanke om att det behövdes en del förtäring och hade således förberett sig väl. Peter var ju på väg till Tyskland i affärer.Tingesten finns beskriven i en text med följande ordalydelse:
Denna tilltufsade räknemaskin är konstruerad av Christel Haman i Berlin år 1905. Alltsedan 1730-talet har dessa cylindriska, även kallade dosformade maskiner, förekommit. Namnet Gauss är en hyllning till matematikern Carl Friedrich Gauss (1777-1855). Den följande mer avancerade modellen hette Mercedes och kom i olika versioner fram till 1930-talet. På tyska kallas de för ”Staffelmachine”. Den sista av dessa mekaniska cylindermaskiner var Kurt Herzstarks maskin Curta från 1946. Det var nog knepigare att beräkna koordinater förr i tiden. Jag är nog den förste att hålla med :-)Med GPS hittar Antikrundans egen Peter Pluntky alltid fel :-)
Pluntky dök åter upp som gubben i lådan. Han hade tidigare landat i Skåne och var på väg hem från Köln till Stockholm och tänkte sig intaga något ätbart hos oss eftersom han var hungrig. Per telefon beställdes mackor och folköl till förrätt och kaffe med hembakta semlor till efterrätt! Det verkar som om han inte tänker på annat än mat. När han väl anlänt visade det sig att han åter kört fel trots sin nya leksak vilket inte alls är något att undra över när folk utan kunskap i analytisk geometri tror att en GPS är den enda rätta vägen att hitta hem. Men från oss bör han väl hitta hem till Mälardrottningen om han bara tar sig ner till motorvägen och följer skyltarna. Men man vet aldrig. Vi får väl ha bakjour några timmar!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: