Böcker som hamnade i en sopcontainerIbland har jag funderat över hur man kan bli kultiverad. Det där med bildning är inte så lätt. Man måste för det första ha läst rätt böcker och för det andra kunna konversera om en massa fina ämnen som politik, mode och musik. Om man därtill kan föra samtal om den ekonomiska politiken och de politiska institutionernas betydelse så tillhör man utan tvivel intelligentian. Förstår man inte denna tankegång tillhör man inte intelligentian. När jag flyttade från huvudstaden till Tveta härads gjorde jag en riktig rensning av de där böckerna som man blir intelligent av. Alla böcker som handlade det minsta om ekonomi, sociologi, pedagogik och psykologi hamnade obönhörligen i Svenska Bostäders sopcontainer!

Klicka på bilden

De böcker som jag sparade var skönlitteratur, naturvetenskap, filosofi, historia, idéhistoria, estetik, arkeologi och teologi samt alla böcker som var dedicerade. Idag läser jag bara sådana böcker som jag själv vill läsa. Det är väldigt sällan som jag tvingar mig att läsa på rekommendation, eftersom det värsta jag vet är att läsa sånt som man skall läsa bara för att tillhöra intelligentian. Idag vågar jag läsa om 91:an Karlsons äventyr med 87:an Axelsson utan att skämmas, eftersom jag vet att jag läst fler riktiga böcker än de allra flesta. Har du förresten funderat på hur man enklast fixar en hushållsnära tjänst, så kan du göra som jag. Klicka på tjänarinnan, hon med alla böckerna, så får du ett gott råd om hur man får tjänsten helt gratis, utan räfster och utan skattemyndighetens snokande skattespioner i bokföringen!

Gaphals


Missa inte Marcus Birros svavelosande angrepp på feministmaffian i Dalarnas Tidningar. Ibland känns det uppfriskande och befriande när någon vågar ta bladet från munnen och skriva sånt som får folk att sätta hela supen i vrångstrupen. Marcus Birro är värre än jag någonsin varit eftersom pennan alltid varit starkare än vanlig knölpåk. Visserligen har jag med min knölpåksargumentation stundtals vunnit ljuvliga segrar, men Birro slår mig med hästlängder. Läs själv, döm själv, Klicka Här.

Annonser

5 responses to this post.

 1. Vilken spännande blogg och vilka spännande jobb du har haft!
  Du har bums i min RSS. :-)

  Svara

 2. Jag måste på förekommen anledning, efter att ha raderat en skarpsinnig kommentar, konfirmera min syn på intelligentian. Denna förbannade kader av pratsamma välskrivande Übermenschen borde förbanne mig ta sig en funderare över sina egna liv, innan de sprider sina semantiska obegripligheter på mitt köksgolv.

  Svara

 3. Posted by PG Gustafsson on 29 maj, 2010 at 18:27

  Bra skrivet väl talat!
  Men ärligt talat skiter jag i intelligentian eftersom jag jobbar på fabrik. Jobbare hinner inte med att vara skarpsinniga eftersom vi jobbare nöjer oss med kiosklitteratur!

  Svara

 4. Posted by Anton on 27 oktober, 2011 at 13:29

  Bra inställning!
  Målsättningen måste alltid vara att försöka hålla en sund inställning till intelligentian utan att bli alltför pretentiöst. Det är väl en ganska sund inställning att hela tiden vilja bli bättre *ler*

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: