Allt är sig likt och ingenting har blivit bättre

DEBATTEN OM HEMLÖSHET DEN 29 JANUARI 2000MIN INLEDNING OM HEMLÖSHET: TRE MINUTER
Jag tror att varje parti här idag och varje övrig deltagare, vill se en bättre värld. Jag tror att varje parti har en vision långt borta vid horisonten, om hur den världen skall se ut. Detta är min bergfasta övertygelse.

Vi som har samlats här idag skall ha en debatt angående hemlöshet. Personligen är jag inte alls övertygad om att de hemlösa har något behov av att debatteras. Har man förrättat sin nattvila i ett kallt dragit soprum eller i ett trapphus är nog en debatt av det här slaget ingenting som värmer ens genomfrusna lekamen. En halvflaska brännvin kanske, eller ett hopp om att det någonstans i framtiden skall bli bättre.

Jag har en förhoppning om att den här debatten skall utmynna i en större förståelse för de hemlösas verkliga situation. Jag är visserligen här som representant för kristdemokraterna och bör naturligtvis förespråka mitt parti och dess politik i hemlöshetsfrågan. Men det kan jag inte. Det finns så många brister i samhället som drabbbar de hemlösa, att inget parti kan svära sig fri från ansvar.

Det måste finnas områden där det politiska käbblet måste hållas i stramt koppel, där samarbete är viktigare än annars. De hemlösas situation är en av dessa frågor som i sin natur gränsar till de stora existentiella. Jag tror att frågan om de hemlösas förtvivlade situation är som ett senapskorn. Ett litet marginellt, bredvid de stora praktiska frågorna som rör vår vardag. Men i etiskt hänseende innehåller den oerhört mycket kraft. Senapskornet är ju det minsta av alla frön, men tillåter vi det bara att växa, blir det större än alla andra örter och blir till ett träd, så att himlens alla fåglar kan komma för att bygga sina nästen bland trädets alla grenar.Jag har för länge sedan vuxit ifrån tron att jag ensam erhållit sanningen. Jag har med tiden insett att sanningen är som en elefant och åtta blinda män: ”En står vid svansen, och påstår att sanningen är som ett rep med tofs. En annan står vid elefantens ben och hävdar att sanningen är som ett träd. Den tredje håller om elefantens ena bete och påstår till de andras förtret, att sanningen minsann vare sig är ett rep eller ett träd, utan som en böjd pelare av glas”. Så håller de på och träter i evinnerlig tid och kommer ändå inte närmare sanningen.

De hemlösas situation är inte så enkel att man bara kan säga att de ingenstans har att bo. Vi exercerar med siffror och diagram och kollrar bort både oss själva och andra. Vi måste sluta träta om vem som är bäst. Vi måste sätta oss ner och lägga politiken åt sidan, om vi överhuvudtaget skall ha chans att lösa denna mänskliga tragedi.

TAK ÖVER HUVUDET GARANTI skall gå i borgen för att den hemlöse erbjuds nattlogi. Det enda kravet är att den hemlöse inte bråkar eller är påverkad och hör av sig före klockan 24:00. Man tar sig för pannan.

Det finns en naivitet bland politiker. De vill ofta så väl, men det blir ständigt så fel, så osanno-likt fel. Gruppen utslagna hemlösa, är ju mestadels så trasiga att de inte ens kan stava till TAK ÖVER HUVUDET GARANTIN, än mindre tillgodogöra sig denna. Det har aldrig räckt och kommer aldrig att räcka med att tillhandahålla en varm säng. Jag är nämligen övertygad om att de allra flesta behöver stöd och hjälp på ett sätt som de flesta inblandade inte riktigt har insett ännu.

Max Hobstig
Kristdemokraterna
Gruppledare Skarpnäck


DEBATT OM HEMLÖSHET: Lördagen den 29 januari år 2000
INBJUDNA: Samtliga partier i Stockholm
DEBATTLEDARE: Alice Bah
PUBLIK: Branschfolk, hemlösa samt övrig allmänhet
ADRESS: Immanuelskyrkan i Stockholm, Kungstensgatan 17 (T-bana till Rådmansgatan)
ARRANGÖRER: Ny Gemenskap, S:ta Clara kyrka, RIA i Stockholm, IOGT-NTO i Stockholm, LP-Kontakten i Stockholm, LP-Riks och Hela MänniskanSedan den stora debatten om hemlöshet, fattigdom och elände har det nu gått precis 11 år. Man har därför rätt att ställa sig frågan om politikernas brist på kunskap blivit bättre under de år som gått. Tyvärr måste jag nog inse att allt är sig likt och ingenting har blivit bättre, snarare sämre, avsevärt mycket sämre. För att jubilera de 11 år som gått känner jag mig tvungen att visa på hur det var när ett par ledamöter från Riksdagens Socialutskott gjorde ett besök i verkligheten! Glad blir man inte, men vem har sagt att alla måste vara glada?
Om Socialutskott studiebesök: KLICKA HÄR

11 responses to this post.

 1. Posted by Rolf Nilsson on 27 november, 2009 at 13:31

  Fan vad bra formulerat Max! Kan jag lägga upp den på hemsidan med ditt namn men med borttagandet av var, när och vilka arrangörerna var?

  Svara

 2. Att riksdagspartierna skiter i de hemslösa är en stor skamfläck för Sverige, de där jävlarna i riksdagen skulle få leva uteliggarliv en några månader så får de se hur det kul det är att vara hemlös. En skinnskallepolare till mig var hemlös i 1,5 år, idag är han sambo och har flickvän, han har blivit styvpappa också.

  //Karpstryparn

  Svara

 3. Posted by Tage Bertilsson on 2 december, 2009 at 11:45

  Jag blir så trött när jag ännu en höst hör debatten om samhällets trasiga människor. Det har aldrig räckt till och kommer aldrig att räcka till med att tillhandahålla en varm säng och kräva ett lugnt uppträdande innan klockan 24. Vad som behövs är eldsjälar som kan konsten att bygga relationer till dessa eländig varelse och som orkar, även när inte politikerna ägnar en endaste tanke åt den här gruppen.

  Dessa eldsjälar med ett patos som inte minskar med åren som vet hur de här människorna har det och som orkar engagera sig år ut och år in. Människor som inte låter sig manipuleras eller förtröttas utan hela tiden jobbar på och hittar nya arbetssätt för att hjälpa ännu en och ännu en och ännu en och ännu en osv.

  Det är denna sorts människor som behövs för att vi överhuvudtaget skall kunna hjälpa någon till ett bättre liv. Människor som släpar dessa utslagna människor till duschen och som följer dem till en läkare. Människor som ställa krav och som vågar äta med dem på en restaurang samtidigt som man har medmänniskornas stirrande blickar på sig.

  fd behandlingschef

  Svara

  • Landets siste socialläkare har rensat sitt skrivbord och gått i pension!
   https://gretteheim.files.wordpress.com/2010/11/anders_annell.pdf

   Eftersom jag gått i den siste socialläkaren doktor Anders Annells skola kan jag bara upprepa mig. ”Allt är sig likt och ingenting har blivit bättre”

   Det görs oerhört mycket bra för de hemlösa i Stockholm. Redovisningen visar inte minst frivilligorganisationernas betydelse i arbetet med att motverka hemlöshet … säger en proper kostymnissepolitiker!

   Tillagt torsdag den 1 december 2011
   Tage, har du läst boken eller sett filmen ”Vem älskar Yngve Frej”? I så fall vet du att det kommer en dag då skomakaren känner att han gjort sitt. Den dagen stänger och låser skomakaren dörren till sitt lilla skomakeri för sista gången och sätter sig på en stol utanför den låsta dörren för att studera världen utanför och fundera en del över Yngve Frej.
   Så är det ock med mig.

   Nu är allt gjort som jag någonsin kunnat göra på denna jord. Alla mina personliga och mina publika åtagande är lämnade åt sitt öde. Nu får andra göra vad jag inte orkade. Jag har stängt min bod och låst och gått till mina jämnåriga för att dricka kaffe under olivträdet och för att där spörja om mitt arbete var gott eller ingenting värt.

   Svara

 4. Posted by Alexander on 2 december, 2009 at 16:23

  Detta är en fråga för nästa val. Kan kristdemokraterna med bibehållen trovärdighet fortsätta att stödja nedskärningar i kommun och landsting? Du har ju kontakterna i partiet, kanske du kan påverka de dina att vakna?

  Åt den som har ska varda givet, från den som inget har skall ock det sista tas ifrån.
  Så är tyvärr den rådande dogmen idag.

  Svara

 5. Jag vill bara säga att jag är övertygad om att klarar människor att överleva på gatan är det väl alldeles självklart att dom klarar att ha en bostad!!! Skulle någon behöva stöd så är det en annan fråga och ska inte blandas ihop med rätten till bostad!!

  Svara

 6. Isabella är i alla fall klen i det lilla förstånd hon har …
  Minns du att jag pratade om att Sverige mer och mer börja likna en bananrepublik? Med sådana makthavare som Isabella går det väldigt snabbt utför …
  Puss

  Svara

  • Jag vet! Isabella menar att Pers ”inställning till henne har lett till överdrifter i citat”. Trots det så har hon mig veterligen aldrig gått i svaromål. Så här är det i alla partier, även inom Kristdemokraterna! Trots att alla partier i sina led har människor som kan både frågorna och svaren så lyssnar man inte till dem. Kommer du ihåg min gamla mentor BF? Som han slet och släpade med sina hjärtefrågor, var det ingen i Kristdemokraterna mer än jag som lyssnade!

   Svara

 7. Posted by Patrik on 13 juli, 2013 at 00:52

  Nog e det så alltid Max, de flesta vill väl men använder inte spenaten som de har mellan öronen. Varför super Jeppe? Och sen därifrån börja, så vi slipper lappa och laga mer än nödvändigt bygga en ståtlig grund så besparar vi mången lidanden.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: